پنهان کاری مالیاتی یا شفافیت ؟

سلام. چطور میشه سوئیس و آمریکا فاسد ترین کشورها در زمینه پنهان کاری مالیاتی باشن (به گزارش شبکه عدالت مالیاتی)، در عین حال سازمان شفافیت بین الملل در خصوص فساد اداری به سوئیس و آمریکا رتبه های خوب رو میده؟

منابع:

https://www.financialsecrecyindex.com/introduction/fsi-2018-results

1 پسندیده

سلام

به تالار گفت‌وگو خوش‌آمدید.

چند نکته درباره سوال شما به نظر می‌رسد:

  • شاخص CPI در فارسی به صورت «شاخص ادراک از فساد» ترجمه می‌شود،‌ هر چند که سال‌هاست در رسانه‌ها به نادرستی به صورت «شاخص فساد»، «شاخص شفافیت»، «شاخص مبارزه با فساد» و مانند آن‌ها نیز ترجمه شده است.

  • شاخص CPI فساد را اندازه نمی‌گیرد، چرا که فساد پدیده‌ای پنهان است و وقوع آن به سادگی قابل شمارش یا اندازه‌گیری نیست.

  • هر پدیده‌ یک واقعیتی دارد و یک ادراک (فردی یا جمعی) از آن واقعیت. واقعیت یک پدیده و ادراک از آن همواره یکسان نیستند. این فاصله در پدیده‌های حوزه‌ی علوم اجتماعی بیشتر نیز می‌گردد، مانند عدالت، رونق اقتصادی، مرزهای سازمان، قدرت، و … . در مورد فساد هم ماجرا همین‌طور است؛ گاهی ادراک از فساد بیشتر از واقعیت موجود است و گاهی کمتر از آن. لذا شاخص CPI صرفاً ادراک عمومی از فساد را اندازه‌گیری می‌کند نه خود آن

  • هر کشوری که پنهان کاری مالیاتی انجام می‌دهد هرچند که می‌تواند بستر مناسبی برای فساد باشد اما الزاما فاسد نیست.

پیشنهاد می‌کنم این گزاره برگ را در باب شاخص ادراک از فساد مطالعه بفرمایید.

1 پسندیده

سلام. در عین حال که نفهمیدم چطور میشه شاخص CPI دقیق نباشه و گاهی بالاتر و گاهی پایینتر از فساد جامعه رو مشخص بکنه و همچنان استفاده و استناد بشه!، این رو هم متوجه نشدم که
“هر کشوری که پنهان کاری مالیاتی انجام می‌دهد هرچند که می‌تواند بستر مناسبی برای فساد باشد اما الزاما فاسد نیست.” پنهان کاری مالیاتی فساد نیست؟!
من فکر میکنم با این اوصاف باید برگردیم و تعاریف فساد و … رو بازتعریف کنیم

شاید بهتر باشه تعریف درست رو از شاخص Financial Secracy Index انجام بدیم.
کلمه مخفی‌کاری معنای منفی تبادر می‌‌کند به طوری که Secracy این معنا را ندارد. ترجمه صحیح محرمانگی است. کشورهای مذکور در این شاخص محرمانگی مالی را در سطح خرد حفظ می‌کنند. طبیعتا بدان معنا نیست که درون ساختار خود انواع نظارت متمرکز و تاحدودی غیرمتمرکز را نداشته باشد.
در نهایت اگر شما بین دو شاخصی که مطرح فرمودید ارتباطی قائل هستید استدلال کنید.

1 پسندیده

سلام
من بین محرمانه بودن و پنهان کاری تفاوتی نمیبینم. تو کشور خودمونم خیل کثیری از اطلاعات و داده هایی که نمیخوان مردم بفهمن رو بهشون برچسب محرمانه و امنیتی میزنن.
به نظر من وجود شفافیت در کشورهای دنیا که دقیقا هدفش برقراری عدالت هست (که میخوان بگن ما عدالت رو برقرار کردیم)، یک جُکِ پر زرق و برق هست. ادراک از فساد اداری فلان کشور بسیار پایین (یعنی فساد نداره) هست، درحالیکه از نظر پنهان کاری های مالیاتی در صدره (یعنی فساد داره).
ارتباطش هم تناقض آماری فوق و همچنین وجود فاصله های طبقاتی اقتصادی در جامعه شونه.
شما در نظر قبلی تون گفتین (شاید از جایی گفتین و از خودتون نیست) که فساد قابل اندازه گیری نیست و مساله ای پنهانه، اصلا درست نیست این حرف، فساد کاملا قابل اندازه گیری و حتی پیشبینی و برآورد و تخمینه.

یا میخوایم بحث علمی مفید کنیم که طبیعتا روش‌مند است و برای تایید نیاز به منابع معتبر و استدلال و مقدمه‌چینی یا قصدی بر این موضوع نداریم. موارد زیر که مطرح فرمودید نیاز به توضیح و استدلال دارد:

جک پر زرق و برق؟

این ادعای خود شاخص نیست. بنده عرض کردم زمینه ساز فساد هست ولی الزاما کشوری که این مورد را افشا نمی‌کند فاسد نیست. این شاخص اگر در ایران مورد سنجش قرار می‌گرفت احتمال داشت که ما جزو ۲۰ کشور اول باشیم.

پیشنهاد می‌کنم روش‌شناسی پژوهش سازمان شفافیت بین‌الملل را بررسی بفرمایید.

2 پسندیده

من قصد زدن زیر میز رو نداشتم و اگه اینطور متوجه شدین عذر میخوام. من در نظر قبل برداشت شخصیم رو گفتم چون از حرفهای شما نتیجه نتونستم بگیرم. از 1سال قبل این سوالم بود و بهتون ایمیل دادم و دوباره امسال ایمیل دادم. پس یعنی من پیگیر این پاسخ هستم. شما لطف کنین یک جمع بندی بکنین که آیا این دوتا آمار تناقض داره یا نه. اگر داره کدوم صحتش درسته و اگر تناقض نداره یکم توضیح بدین. با تشکر

در مورد فساد فکر می کنم واقعا معلوم و قابل اندازه گیری نیست. مثلا خیلی میشنویم که میگن تو شهرداری یا قاضیا یا پلیسا یا اداره مالیات یا … رشوه میگیرن. ولی نه کسی اثبات می کنه نه جایی ثبت شده. فقط میگن که اتفاق افتاده یعنی افراد زیادی فکر می کنند که حتما داره اتفاق میوفته. حالا فرض کنیم در یکی از اونها اینگونه هست و در حال اصلاح این قضیه هستند. مسلما چند سال طول میکشه که اعتماد از بین رفته ی مردم برگرده و قبول کنن که دیگه اونجا فساد نیست. همچنین مسئولین اون سازمان باید این موضوع رو اثبات کنند که خودش کار سختی هست.
فکر می کنم این شاخص با تأخیر می تونه آمار خوبی بده و لحظه ای نیست.
البته قوانین و اختیارات هم بستر فساد رو ایجاد می کنند که تو ایران تو دلتون بخواد آزادی عمل برای مفسد وجود داره. شاید اون لیستی که فرمودید برای این موضوع هم امتیازی قائل شده.

2 پسندیده