آیا آزادی اطلاعات در قوه قضاییه تنها به معنای علنی بودن دادگاه هاست؟ در مقالاتی که تا به امروز نوشته شده است تنها به مقوله علنی بودن جلسات پرداخته شده است در حالی که آزادی اطلاعات موارد دیگر را هم شامل می شود. مثلا اینکه فردی که دادخواست می دهد، از مرحله ثبت دادخواست توسط مدیر دفتر تا بررسی دادخواست، اخطار رفع نقص، ارسال دادخواست به قاضی و … تماماً مورد مشاهده همگان قرار گیرد. این اتفاق هم از اطاله دادرسی جلوگیری می کند و هم از فساد.
بله ما هم با شما همنظریم که شفافیت قوه قضائیه صرفا در علنی برگزار شدن دادگاهها نیست. لیست زیر مواردی است که در بحث شفافیت قوه قضائیه به نظر میرسد و نیاز به ارزیابی دارد؛
در خصوص بحث شفافیت بنده نکاتی دارم:
1- شفافیت در حقیقت معلول آزادی اطلاعات است و بهتر است به جای پرداختن به معلول، به علت بپردازیم. اساساً اگر قرار باشد آزادی اطلاعات را تعریف نمود می توان آن را دسترسی به اطلاعات و انتشار اطلاعات دانست. دسترسی به اطلاعات به این معناست که افراد با دستیابی به اطلاعات مورد نظر مرتکب هیچ جرمی نشوند. انتشار اطلاعات نیز تکلیف برخی از سازمانهاست برای در اختیار قرار دادن اطلاعات. بحث داده باز در اینجا قرار می گیرد که در حقیقت در تعریف آزادی اطلاعات گنجانده شده است.
2- محور های مطرح شده در جدول بالا کلی است و به نظر باید دید که چه اطلاعاتی در قوه قضاییه و نهادهای زیر مجموعه آن تولید می شود، کدام یک از آنها مشمول استئنائات نمی شود و باید در دسترس مردم قرار گیرد. برای مثال چه اطلاعاتی در رابطه با سازمان زندانها ایجاد می شود؟ به نظرم خوب است که در این تالار گفتگو به این سوال پاسخ داد.
حرف شما درست است ولی اگر دقت کنید، ذیل آن محورهای کلی که در جدول آمده نیازمند تعریف زیرپروژههای متعدد است که در آن زیرپروژهها حتما نکاتی که فرمودید بررسی و استانداردها و شاخصهای مرتبط استخراج میشود.
در این زمینه اگر هماندیشی خود را ادامه دهید و نکاتی که به ذهنتان میرسد مطرح کنید ممنون میشویم.
گردش های مالی در زندان ها یکی از منابعی است که موجب فساد شده. کارتی تحت عنوان حامی در اختیار زندانیان است که مبالغی از طرف خانواده یا خیرین برایشان واریز می شود و سودی که به صورت ماهیانه برای این پول از طرف بانک پرداخت می شود به جیب کسانی می رود که …
طبق شنیده ها این پول در حدود 1000 میلیارد تومان است که با در نظر گرفتن 2 درصد سود ماهیانه، 20 میلیارد تومان می شود.
حتی اگر این موضوع شایعه باشد، شفافیت در این بخش مهم است.
کارت حامی این وسط دقیقا چه نقشی داره؟
فرد میتونه مثلا داخل زندان خرجش کنه؟
کلمه حامی کارت خیلی جاها استفاده شده با اون حامی کارت زندان اشتباه نشه.
بله زندانی ها یه کارت دارن که فقط میشه بهش واریز کرد و داخل زندان روی پوز ها قابل خرج کردن.
طبق آماری که از یک شخص شنیدم به صورت لایو 1 میلیون نفر زندانی داریم. فصل های سرد آمار بیشتره.
کسی هست که در مورد متدولوژی هایی که در زمینه داده باز مورد استفاده قرار میگیرد مثل GODI اطلاعاتی داشته باشد.
این متدولوژی ها چی هستند و چه تفاوتی با هم دارند؟
برای ارزیابی باز بودن دولتها دو فهرست وجود داره که یکیش (Global Open Data Index (GODI هست، که متدولوژی اون رو میتونید از این قسمت مطالعه کنید همچنین (ODB) Open Data Barometer هم این کار رو انجام میده منتها با توجه به اینکه کشور ها باید مجموعه قوانینی رو پذیرفته باشن تا در این شاخص ها ارزیابی بشن کلا ۳۰ کشور رو ارزیابی کردن که متدولوژی این سایت رو هم میتونید از اینجا مطالعه کنید