تأسیس موجودیتی به نام «انجمن حامیان شفافیت».
این انجمن از اعضای خود به صورت ماهیانه مبالغی را میگیرد و در عوض به آنها [لااقل] این خدمات را ارائه میکند. نمونه این خدمات میتواند اینها باشد:
معرفی این افراد در وبسایت اختصاصی انجمن؛
ارائه مدالهای (Badge) مختلف به نسبت سهم مالی و یا سهم فعالیت آنها در حوزه شفافیت؛
امکان شرکت در گردهمآییهای گاهیانه؛
ارائه گزارش عملکرد مجموعههای فعال در حوزه شفافیت؛
به مشارکتگیری آنها در تصمیمسازیهای حوزه شفافیت؛
و …
اما با مبالغ گردآوری شده میتوان کارهای مختلفی کرد، که مهمترین آنها ایده تأسیس سرمایهگذاری فعالین شفافیت است؛ بدین ترتیب حق عضویت اعضا به هیچ عنوان مستقیماً خرج نمیشود، بلکه در یک سرمایهگذاری شده و تنها از عواید آن برای امور مرتبط با حوزه فعالین استفاده میشود.
چند نکته در رابطه با این ایده (که با توجه به کامنتهای ذیل ایده اضافه شدهاند):
حق عضویتها در این سیستمها معمولاً پایین نیست، که در نتیجه گردش مالی خوبی ایجاد میکند. مثلاً فرض کنید حق عضویتها به صورت ماهیانه یکی از مبالغ 10، 20 یا 50 هزار تومان باشد؛ در این صورت اگر فرض کنیم نرخ وسط به صورت میانگین انتخاب شود و تنها 100 نفر هم حق عضویت پرداخت کنند، آنگاه ماهیانه حدود 2 میلیون تومان از این مسیر جذب خواهد شد.
این ایده را میتوان با هر برند یا هویتی ایجاد کرد، با هر کدام که بهتر بود. اینش تفاوتی نمیکند. اگر قرار باشد این پول سرمایهگذاری شود و در آینده از مواهب آن بهرهمند شد، در کوتاه مدت خیلی فرقی نمیکند …
بر خلاف ارائه امتیازات مادی، عمده امتیازات حضور در این انجمن را میتوان غیرمادی، ولی ارزشمند تعریف کرد. مشخص کردن دقیق این محورها قدری فسفر میخواهد! ولی نمونه زیاد دارد و شدنی است …
اجرای این ایده هم مثل هر ایدهی دیگری، یک تیم یا یک نفر مستقر و قائم بر کار میخواهد …
بدین ترتیب:
به نظر شما ایده فوق چقدر و چطور قابلیت اجرایی دارد؟ چه نقاط قوت و ضعفهایی دارد؟
مهمترین مسئله، هویت فعلی مجموعه است که نیازمند ارتقا و گسترش است تا ظرفیت میزبانی از چنین ایدهای را داشته باشد. مثلا، اگر یک کمپین برای معرفی «شفافیت برای ایران» (نه شفافیت) داشته باشیم، حین یا بعد از آن میتوان به اجرای این ایده را کلید زد.
اگر ایدهی گردهمآیی فعالان شفافیت توسط خودمان یا به صورت مشترک با سمن دیدبان انجام شود (با ایدههای فانی که در کنفرانسهای خارجی میبینم: مثل T-Shirt با نمانامِ مجموعه و سینهچسبانهای مختلف) ، یا بهانهی دیگری برای یک شوکِ جمعی به فعالان دم دست باشد (مثل حضور در برنامه خنداونه {همان که رامبد جوان اجرا میکند})، میتوانیم با رویکرد آزمون این ایده را اجرایی کنیم.
جمعبندی: هویت ما الان آنقدری معنادار نیست که پذیرای این ایده باشد.
«باشگاه حامیان شفافیت برای ایران»: که علاوه بر آوردهی معنوی که در بالا ذکر فرمودید، سازوکار جایزه هم قابل توجه است. از برنده شدن بستهی آموزشی شفافیت برای ایران تا برنده شدن یک کارت هدیه تا جایزهی حضور در یکی از برنامههای تلویزیونی شفافیت و … ، که داشتن بختِ برنده شدن جایزههای سطوح مختلف نیازمند کسب حداقلی از امتیاز حمایت مادی و معنوی است.
با توجه به توضیحات بالا، ایده رو قدری تکمیلتر میکنم.
حق عضویتها در این سیستمها معمولاً پایین نیست، که در نتیجه گردش مالی خوبی ایجاد میکند. مثلاً فرض کنید حق عضویتها به صورت ماهیانه یکی از مبالغ 10، 20 یا 50 هزار تومان باشد؛ در این صورت اگر فرض کنیم نرخ وسط به صورت میانگین انتخاب شود و تنها 100 نفر هم حق عضویت پرداخت کنند، آنگاه ماهیانه حدود 2 میلیون تومان از این مسیر جذب خواهد شد.
این ایده را میتوان با هر برند یا هویتی ایجاد کرد، با هر کدام که بهتر بود. اینش تفاوتی نمیکند. اگر قرار باشد این پول سرمایهگذاری شود و در آینده از مواهب آن بهرهمند شد، در کوتاه مدت خیلی فرقی نمیکند …
بر خلاف ارائه امتیازات مادی، عمده امتیازات حضور در این انجمن را میتوان غیرمادی، ولی ارزشمند تعریف کرد. مشخص کردن دقیق این محورها قدری فسفر میخواهد! ولی نمونه زیاد دارد و شدنی است …
اجرای این ایده هم مثل هر ایدهی دیگری، یک تیم یا یک نفر مستقر و قائم بر کار میخواهد …
سلام
پیشنهاد میکنم ضمن دعوت از آقای صابر نوریمحب برای انجام ارائهای از یافتهها و پژوهشهایشان تا کنون، اگر امکانش را داریم اجرایی کردن این ایده را در قالب یک پروژه با ایشان در میان گذاریم. حل چالشهای این موضوع بیارتباط با فضای پژوهشی ایشان نیست.
همچنین آقای بهامین هم شاید بتوانند در این موضوع یاریرسان باشند؛ انشاالله.
سلام و ارادت خدمت همه اساتید
ممنون بابت دعوت به این انجمن
در صحبتی که با آقای ثنایی داشتیم قرار شد اگر موردی در رابطه با شیوه درآمدزایی داشتم عرض کنم که مختصر در پایین مینویسم:
سایت هایی که کسب و کارشان از تولید محتواست معمولا یک قاعده دارند: طراحی قیف محتوایی. به نظر بنده با توجه به اینکه محتوای تخصصی و با کیفیتی توسط دوستان تولید میشه این کار شدنی هست. یعنی بجای اینکه از افراد پولی رو به صورت خیریه بخواهیم، در ازای خدمات مشخص پول دریافت کنیم. اما این موضوع نباید باعث بشه این انجمن مخاطب خودش رو از دست بده پس طبعا در سر پهن قیف باید محتوایی داشته باشیم که به صورت رایگان در اختیار همه هست، این طیف قیف مانند باید ادامه پیدا بکنه تا به تخصصیترین محتوا با خاصترین مخاطب و البته گرانترین هزینه برسه. طراحی این قیف هم نیازمند هماندیشی حضوری هست تا همه ایدهها و خدماتی که میتوان اجرا کرد رو لیست کنیم.
محتوای بازنشر، محتوای متنی تخصصی، کلیپهای صوتی و تصویری، ارائههای موضوعی و چند جلسهای ترجمهای، وبینارها و جلسات حضوری. یک نمونه خام از این قیف میتونه باشه.
یک مدل دیگه هم هست. در کنار محتوای عمومی که ارائه میشه یک آکادمی هم وجود داشته باشه که افراد بتونن به صورت دستهبندی شده و کلاسی شفافیت و موضوعات مرتبط رو یاد بگیرن، تمرین داشته باشند و … و بابت این آکادمی هزینه دریافت بشه
به نظرم مدل اول مخاطب بیشتری خواهد داشت
البته در کنار اینها میتوان از ظرفیت مخاطبان در تامین مالی جمعی پروژه های مختلف شفافیت هم بهره برد.
شاید این مورد بتواند به ما هویت یک انجمن را هم بدهد. انجمنی که فعالان حوزه شفافیت برای تامین مالی پروژه هایشان به آن نیاز دارند.
شاید اگر مورد آخر رو بتوان با قوت اجرا کرد، رباینده خوبی باشد برای افراد و مجموعه های مختلف برای آمدن ذیل این انجمن
ببخشید بابت تصدیع
مخاطب عمومی که همچنان با سایت ارتباط خواهد داشت و محتوای عمومی رو دریافت میکنه
اما چه کسانی حاضرند پول بدهند؟
1_افرادی که میخواهند شفافیت و مباحث مرتبط رو تخصصی تر دنبال کنند.
2_شاید برخی افراد که میخواهند با گرفتن اشتراک سایت کمک کنند به اهداف شفافیت
با اجرای این روش علاوه بر تامین ایده آقای ثنایی جهت دریافت کمک از افراد، میتوان امیدوار بود که وجه بیشتری رو از مخطبان تخصصی دریافت کنیم و برای کار ها استفاده کنیم در عین حال که مخاطب عمومی رو هم حفظ کردیم
نکته مهم دیگه که به نظرم مغفول واقع شده این هست که ذات مفهوم شفافیت، Openness و بازبودن هست. حداقل ما تا بحال برای دریافت محتوا و نتایج تحقیقات در کشورهای غربی یک ریال هم پول پرداخت نکردهایم.
این رو چطور قابل جمع با ایده میدانید؟
سلام ببخشید بابت غیبت چند روزه
خیلی شناختی از این اکوسیستم ندارم که تخمین بدم
ولی اگر تخمین شما این هست که 100 نفر حاضرند مبلغی رو ماهانه در اختیار ما قرار بدهند، به نظرم با این کار، این تعداد کم نمیشه و تعدادی افراد در محتوای تخصصی تر هم مبلغی رو خواهد پرداخت
در مورد باز بود و شفافیت محتوای عمومی تا حد زیادی رسالت مجموعه رو در تولید و انتشار محتوای عمومی پاسخگو خواهد بود به نظرم و نمیدونم دریافت هزینه در قبال آموزش با شفافیت و باز بودن تضادی داره یا خیر
شخصاً با پرداخت هزینه در قبال ارائه خدمت یا محصولی خاص از جانب شبا موافق نیستم، مگر مواردی خاص که طراحی خاص خودش رو نیاز داره …
به عبارت دیگه، اساس این ایده بر خرید و فروش نیست، بلکه بر حمایت از فعالیتهای مردمی حوزه شفافیت و مبارزه با فساد است
در چنین شرایطی، افرادی که در حمایتها شرکت میکنند، اعتبار و افتخار نصیب خود میکنند و نه محصول یا خدمت …
چنین مکانیزمی در تصور درست عملکرد انجمن حامیان و نیز حفظ سلامتش اهمیت داره …
ایمیل امروز شفافیت بینالملل در آستانهی روز Giving Tuesday بیارتباط با موضوع مورد بحث نیست:
Hi Mohammad,
Happy Giving Tuesday!
At the start of a season increasingly known for consumerism, we hope you’ll remember that a simple act can have a major impact on the lives of millions worldwide. Your standing in solidarity with Transparency International is such an act.
But we have more work to do, and we need your help to do it.
In 2017 your support allowed us to continue the important work of researching the insidiousness of corruption.
In fact, one of our most recent reports revealed that 1 in 4 people around the world paid a bribe for public services. Using the evidence from this research, we advocate for changes in policy and practice to tackle corruption.
Last summer our partnership with investigative journalists strengthened the impact of breaking news stories. Our advocacy efforts following the revelations of the Azerbaijani Laundromat scandal ensured that the corruption uncovered was followed up on and the politicians involved held accountable.
In 2017, a decade-long struggle with the French legal system to allow civil society to present evidence in court led to the landmark trial and conviction of Equatorial Guinea’s vice-president Teodoro Nguema Obiang Mangue. He stole millions from Guineans and laundered it in France to furnish a luxurious lifestyle.
And finally, in 2017 we continued to run our Advocacy and Legal Advice Centres (ALACs) in 60 different countries. The ALACs provide free support and legal advice to witnesses and victims of corruption, helping those whose lives are affected by the immoral deeds of the corrupt.
As a supporter you have played a crucial role in strengthening the anti-corruption movement, but we need your help to continue the work.
If you value a society that is open, fair and free of corruption please support Transparency International with a donation today.
در نوشتهای مختصر، تلاش کردم ایده را در اولین و سادهترین فاز خود به مرحلهای اجرایی برسانم. لطفا اظهار نظر بفرمائید تا در رابطه با اجرایش تصمیم بگیریم: