موضوع مستند #ترخیص بررسی موضوع شفافیت عملکرد پزشکان و بیمارستانها برای مردم است و برای پرداختن به این موضوع از دریچهی #قصور_پزشکی و عدم شفافیت و #پاسخگویی نسبت به آن وارد شده است.
برای بررسی موضوع شفافیت در #نظام_سلامت از مدخلهای گوناگون دیگری نیز میتوان وارد شد. برای مثال:
1⃣ یکی از مدخلها هزینههای بسیار زیاد خدمات است و عدم شفافیت در قیمت خدمات. برای مثال برای دریافت خدمت زایمان شما نمیدانید زایمان برای شما چقدر آب میخورد؟ با کلی پرس و جو از حدود ۲۰۰ هزار تومان تا حدود ۵ میلیون تومان و حتی بیشتر تفاوت قیمت خواهید یافت. حال آنکه نمیدانید این تفاوت بابت چیست؟ بابت تفاوت در کیفیت خدمات است؟ جایی که گرانتر میدهد، کیفیت بیشتری دارد؟ قیمت و کیفیت خدمات باید شفاف شوند تا #مردم به سمت خدمات ارزانتر و با کیفیت بیشتر بروند و #بازار تنظیم شود.
2⃣ یکی از دیگر مدخلها فساد است! که حرف در باب آن بسیار است! شفافیت و فساد همواره با یکدیگر بهکار برده شدهاند به حدی که شفافیت یادآور فساد و فساد یادآور شفافیت است.
3⃣ یکی دیگر از مدخلها #مشارکت است. برای آنکه مردم در امور #حکمرانی و تصمیمسازی مشارکت کنند نیازمند اطلاعات و شفافیت هستند.
4⃣ مدخل دیگر #اعتماد است. اعتماد نیازمند شفافیت و اطلاعات است و بدون آن حتی اگر اعتمادی وجود داشته باشد بیارزش و کورکورانه است و حبابی است که از بین خواهد رفت و به راحتی جبران نخواهد شد.
و دیگر مدخلها و مسائل که به نوعی شفافیت راهکار مهمی برای آن است.
یکی دیگر از مدخلها حقوق بیمار است. منشور حقوق بیمار نیازمند تبدیل شدن به قانون حقوق بیمار است که یکی از بندهای آن حقوق اطلاعات بیمار است. یکی از این حقوق اطلاعاتی، حق دسترسی به اطلاعات عملکردی پزشکان است.
چرا همینی که میبینید یک منشور حقوق بیمار هست که به در و دیوار زدن ولی صرفا همین نوشته است. هیچ بار حقوقی و قانونی نداره. یعنی فرضا اگر خلاف این بندها اتفاقی بیافته نمیشه کاری انجام داد! یکجور توصیهنامه است! حال آنکه معمولا توی همون بیمارستانها پایین منشور حقوق بیمار، منشور حقوق کارکنان و پزشکان نوشته شده که اتفاقا اونها بار حقوقی و قانون و آئیننامهی پشتیبان داره.
بله. همین رو منظورم بود. نه. فعلا هیچ پشتوانه رسمی نداره و تقریبا سر کاریه! به قول برخی دوستان اتفاقا یک سرعتگیری است برای تبدیل شدن به قانون! یعنی به هرکی میگیم میگه «منشور حقوق بیمار که تو بیمارستان هست! چه نیازی به قانون و آییننامه داره!؟»
سلام.
نمیدونم جای سوالم درست هم یا نه
دیروز با یکی از مسئولین پژشکی استان اصفهان صحبت میکردم که میدونم فرد سالم و شایسته ای هست.
ایشون تعبیرش این بود:
هر موقع حرف از شفافیت زده میشه، میگن یه سامانه ایجاد کنیم و داده ها رو روش بارگزاری کنیم. الان برای اینکه بفهمیم چند تخت بیمارستانی داریم، چند سامانه وجود داره. این سامانه ها با هم قابل تلفیق نیستند ولی عجیب اینجاست که نتیجه ی این سامانه ها کاملا متضاد هست. مثلا یک سامانه به ما میگه الان 300 تا تخت بیمارستانی کم داریم، یه سامانه ی دیگه به ما میگه الان تخت زیاد داریم.
سلام
بله. این مسئله درسته. توی همهجا هم همینه. دلیلش هم دقیقاً جلوگیری از شفافیته :))
البته یک بخشیش کمخردی و بیسوادی پزشکان مسئول هست. اصلاً نمیفهمند که این سامانهها چی هستن، چرا باید باشن و چگونه باید باشند. فقط سامانه میزنند برای اینکه بگن سامانه دارند. در واقع وسیله تبدیل شده به هدف.
بخش دومش هم واقعا عمدی است. برای جلوگیری از شفافیت. برای اینکه خر تو خر باشه و آخرش هیچ اطلاعات درستی در دست نباشه.
یک علت دیگهش هم اینه که حاکمیت ملوکالطوایفی وجود داره. هر کسی خودش برای خودش دکان و دستگاه درست کرده و حکومت میکنه! و این دکّانها با یکدیگر در ارتباط نیستن
این نمودار را از اثرات شفافیت در نظام سلامت برای رسالهم تدوین کردم که گمان میکنم در نهایت در رساله قرار ندادم چون حاصل فکر و مطالعات خودم بود ولی برای رساله باید رفرنس و از اینجور چیزها میدادم تا مورد پذیرش قرار بگیره من هم کلا حذفش کردم!
بهرحال گفتم شاید مفید باشه بنابراین در اینجا قرارش دادم