اخبار، گزارش‌‌ها و یادداشت‌ها در خصوص شهر هوشمند

اخبار، گزارشات و یادداشت‌ها در خصوص حاکمیت هوشمند، شهر هوشمند و … و ارتباطش با شفافیت

شفافیت لازمه شهر هوشمند

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه دیگر شهر هوشمند یک نگاه لوکس مدیریتی نیست و امروزه در جامعه یک ضرورت به حساب می آید، گفت: لازمه تحول اعلام شاخص هاست که علاوه بر شفاف سازی، تحصیلکردگان خلاق برای رسیدن به این شاخص ها فعال می شوند و بدین ترتیب مشکل اشتغال نیز رفع می شود.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید با اشاره به اینکه خلاقیت بزرگترین محرک در توسعه اقتصاد دیجیتال است و کسب و کارهای نوپا با خلاقیت شکل می گیرد، تصریح کرد: امروز شهری داریم که با معضل جدی ترافیک، آلودگی و موضوعات اداری شکل گرفته بطوریکه جامعه برای انجام امور اداری در شهرداری ها نیازمند به مراجعه حضوری است که اگر در آن شفافیت ایجاد نشود به صورت بالقوه آمادگی فساد دارند.
وی با اشاره به اینکه اعلام شاخص ها نخست باعث شفاف سازی در جامعه و در میان نیروهای خلاق است، افزود: خاصیت دیگر شاخص گذاری برای نخبگانی که کسب و کارها را شکل می دهند، خدمت به آنهاست چراکه آنها باید در رسیدن به شاخص ها فعال شوند بدین ترتیب معضل اشتغال نیز رفع می شود.
وزیر ارتباطات و‌فناوری اطلاعات با بیان اینکه امروز‌ نیاز به شاخص گذاری و شفاف سازی داریم، گفت: شرط لازم سپردن امور به جوانان است و‌امروز ‌در سازمان فناوری اطلاعات شهرداری این اتفاق افتاده است اما شرط کافی آن اعلام شاخص هاست که مثلا بگوییم امروز‌ میزان معطلی در ترافیک و صف های اداری در شهرداری ها، آلودگی و میزان پخش گاز کربنیک و پارکینگ چقدر است و‌ با توسعه شهر هوشمند می خواهیم به کجا برسیم.

منبع برای مطالعه بیشتر

2 پسندیده

دکتر محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران در نشست مدیران فناوری کلانشهرها از رونمایی پلتفرم مشارکت شهروندان با محوریت مشکلات و چالش‌های شهر تهران خبر داد.

به گزارش روابط عمومی سازمان فاوای شهرداری تهران، محمد فرجود در این نشست که در حاشیه هفتمین نمایشگاه اینوتکس در مجتمع نمایشگاهی شهرداری تهران برگزار شد، ضمن تأکید بر نگاه پلتفرمی به شهرها گفت: مزیت نگریستن به شهرها به مثابه پلتفرم این است که می‌توانیم داده ها را درست تجمیع کرده و از آنها به بهترین شیوه استفاده کنیم. همچنین پلتفرمها بهترین فضا برای تبادل اطلاعات و خلق ارزش است.
مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران در ادامه به سه محور چالش‌های شهرنشینی در دنیا، معرفی برنامه تهران هوشمند و اقدامات انجام شده در دبیرخانه و مرکز تهران هوشمند پرداخت و با تأکید بر اینکه هوشمندی تنها مربوط به رشد فناوری نیست گفت:

جدی ترین شاخصه هوشمندی، داده محوری است. در هوشمندسازی یک شهر همچنین رشد کیفیت زندگی مردم و رفتن به سمت تحول دیجیتالی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی در ادامه با اشاره به زیرساخت داده به عنوان پایه هوشمندسازی یک شهر گفت:

اهمیت متصل بودن و زیرساخت داده شهر هوشمند بر کسی پوشیده نیست، اما متاسفانه در نظام مدیریت شهری بعضا دیده می‌شود که به داده به عنوان یک شاخصه تاثیرگذار، چندان بها داده نمی‌شود.

فرجود در پایان،

  • توسعه شهری پایدار،
  • هدایت نوآوری،
  • رضایت شهروندان،
  • ارتقای مشارکت و شفافیت
  • نظام‌های مدیریت و خدمات کارآمد

را به عنوان محورهای استراتژیک هوشمندسازی تهران برشمرد و سپس پروژه ها و پایلوت های تهران هوشمند همچون سامانه طرح ترافیک جدید، سامانه تهران من، مسیریاب و نقشه تهران، سامانه شفافیت، داشبورد انتشار داده های شهر و… را معرفی و همچنین نقش شهرداری ها را در زیست بوم نوآوری تشریح کرد.
قابل ذکر است هفتمین دوره نمایشگاه بین المللی نوآوری و فناوری INOTEX از روز چهاردهم تا شانزدهم تیرماه در مجتمع نمایشگاهی شهرداری تهران برگزارشد.
همچنین نشست مدیران سازمان فاوای شهرداریهای کلانشهرها نیز در روز آخر و در حاشیه این رویداد برگزار و پیرامون هوشمندسازی شهرها و نقش شهرداریها در آن تبادل نظر صورت گرفت و نیز برخی شرکت‌های نوآور و دانش بنیان فرصت ارائه دستاوردهای خود را در حوزه هوشمندسازی شهری داشتند.

منبع: @smarTehran

1 پسندیده

دکتر شجاع پوریان در بازدید از رصدخانه شهری تهران تاکید کرد:

:small_orange_diamond: ضرورت همگرایی تمام زیرمجموعه های شهرداری در موضوع هوشمندی

:small_blue_diamond: دکتر ولی‌الله شجاع‌پوریان، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران به همراه مدیران این معاونت ضمن بازدید از رصدخانه شهری تهران با دکتر محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری دیدار کرده و به هم‌اندیشی در زمینه برنامه تهران هوشمند و همکاری‌های مشترک پرداختند.
:small_blue_diamond:به گزارش روابط عمومی سازمان فاوای شهرداری تهران، در این نشست که در روز پانزدهم مرداد ماه در مرکز آمار و رصد شهری برگزار شد، فرجود با اشاره به نقاط تعامل مشترک میان دو مجموعه از آغاز همکاری‌های جدید در حوزه های مختلف از جمله «تهران هوشمند» استقبال کرده و گفت: هوشمندی به معنای ICT محور شدن شهرها نیست. بنابراین هوشمندسازی تهران مأموریتی نیست که تنها در سازمان فاوا انجام شود.
:small_blue_diamond:او در ادامه با اشاره به سامانه‌های متعددی که در گذشته برای معاونت امور اجتماعی و فرهنگی راه‌اندازی شده است، افزود: هوشمندسازی تنها به معنای ایجاد سامانه‌ و اپلیکیشن داشتن نیست. باید بدانیم قرار نیست برای هر اقدام و مأموریتی سامانه‌ای جداگانه داشت. بلکه آنچه اهمیت دارد تعریف معماری یکپارچه برای راه‌اندازی سامانه‌های جدید و تلفیق و تجمیع آن‌ها در یک درگاه مؤثر برای شهروندان است.
:small_blue_diamond:شجاع‌پوریان نیز در این دیدار ضمن تأکید بر ضرورت هوشمندسازی تهران گفت: معاونت امور اجتماعی و فرهنگی می‌تواند در حوزه فرهنگ‌سازی، رفتارسازی و تعیین اولویت‌ها به مدد سازمان آمده و در زمینه شهر هوشمند مؤثر باشد.
:small_blue_diamond:معاون امور اجتماعی و فرهنگی، هوشمندسازی را اساس بسیاری از پیشرفت‌ها و تحولات در دنیا دانست و گفت: همه زیرمجموعه‌های شهرداری تهران باید در فرایند هوشمندسازی همگرایی داشته باشند. معاونت اجتماعی به کمک مجموعه‌های فرهنگی و رسانه‌ها می‌تواند کمک کند تا احساس نیاز به هوشمند شدن شهر در مرحله اول در مدیران، سپس در خانواده بزرگ شهرداری تهران و در مرحله آخر هم در شهروندان ایجاد شود.
:small_blue_diamond:او در ادامه و درباره اهمیت وجود مرکزی با پتانسیل‌های رصدخانه شهری نیز گفت: امروزه در دنیا پایه و اساس هر تصمیم درستی، داشتن آمار صحیح و به‌روز است. رصدخانه شهری تهران از این نظر که ظرفیت و شرایط استفاده از دانش و اطلاعات را برای کل شهرداری تهران فراهم می‌کند، مرکز بی‌نظیری است.
:small_blue_diamond:شجاع پوریان با اشاره به اهمیت استفاده درست از ظرفیت‌های این مرکز یکی از ضعف‌های موجود را نداشتن داده‌های کافی دانست و گفت: متأسفانه سازمان‌ها و نهادهای مختلف اطلاعات و داده‌های آماری خود را به‌طور کامل در اختیار رصدخانه نگذاشته‌اند و یا اصولاً آمار درستی برای اشتراک گذاری نداشته‌اند. تمامی زیرمجموعه شهرداری تهران باید نسبت به اهمیت موضوع آگاه باشند و برای ارائه داده‌ها تکلیف و بازه زمانی معین شود. حفره‌های اطلاعاتی پر شده و مجموعه تبدیل به مرجع اصلی داده‌ها نه تنها برای شهرداری تهران بلکه برای سایر سازمان‌ها شود.
:small_blue_diamond:در این نشست معاون و مدیران معاونت امور اجتماعی و فرهنگی با تجهیزات فنی و آمار و اطلاعات مختلف موجود در رصدخانه شهری تهران آشنا شدند.

منبع: کانال تلگرامی تهران هوشمند @smarTehran

چرا هوشمندسازی شهرها محقق نمی‌شود؟

درباره ضرورت یکپارچگی و دسترسی آزاد به داده‌های شهری
@baharvin
bit.ly/2C9ymtP
:large_orange_diamond: شنبه، یازدهم آبان‌ماه، مراسم چهارمین جایزه بین‌المللی خشت طلایی تهران برگزار شد. بهاره آروین در نشست تخصصی این مراسم با موضوع «شهر هوشمند»، عدم یکپارچگی داده‌ای و انحصار در استفاده از داده‌های شهری را اصلی‌ترین چالش عدم تحقق هوشمندسازی در شهرهای کشور عنوان کرد:

:large_orange_diamond: امروز بر سر ضرورت هوشمندسازی شهرها توافق وجود دارد؛ هوشمندسازی، موجب رونق کسب‌وکارها و خلق ثروت برای شهر، افزایش کارایی در ارائه خدمات به شهروندان، کاهش نابرابری و ارتقای عدالت توزیعی بین شهروندان و همچنین کاهش موثر هزینه‌های مدیریت شهر می‌شود.

:large_orange_diamond: اما چرا علی‌رغم این اتفاق نظر، شهر هوشمند در کشور ما محقق نمی‌شود؟ پاسخ این سوال در شرایط ویژه‌ای است که مدیریت شهری در کشور ما دارد.

:large_blue_diamond: در کشور ما، شهرداری‌ها، برخلاف تعریف اولیه‌شان در زمان تصویب قانون شهرداری‌ها، دولت‌های محلی محسوب نمی‌شوند و مدیریت حوزه‌هایی چون آب و برق و انرژی و آموزش و پرورش که در بسیاری از کشورها در حیطه وظایف و اختیارات شهرداری‌ها قرار دارد، به سازمان‌هایی تخصصی در دولت ملی واگذار شده است. همین مسئله، موجب شده است تا داده‌های شهری بین سازمان‌ها و نهادهای مختلف، پخش باشد و یکپارچگی داده‌های شهری وجود نداشته باشد.

:large_blue_diamond: عدم یکپارچگی داده‌ای، اصلی‌ترین چالش تحقق هوشمندسازی در شهرهای کشور ماست و هوشمندسازی شهرها نمی‌تواند در عمل محقق شود مگر آنکه قبل از آن، زمینه‌های یکپارچگی و به‌اشتراک‌گذاری داده بین سازمان‌های مختلف دولتی و مدیریت‌های شهری فراهم شود؛ اتفاقی که تا بدین جا و علی‌رغم مصوباتی چون «نظام مدیریت یکپارچه اطلاعات شهر تهران» رخ نداده است.

:large_orange_diamond: اما حتی اگر یکپارچگی اطلاعاتی نیز برقرار شود، شهر هوشمند محقق نمی‌شود مگر آنکه سیاست ما در ایجاد دسترسی به این اطلاعات، سیاست داده‌باز باشد. رویکرد امروز در جهان نیز، حکمرانی مبتنی بر داده‌باز است.

:large_orange_diamond: سازمان‌های ما بعضا داده‌های بسیار ارزشمندی را تولید می‌کنند و در اختیار دارند، اما از این داده‌ها ارزش افزوده خلق نمی‌کنند. مثال آن، داده‌های ترافیکی شهر تهران است که سال‌هاست در پایگاه‌های داده‌ای شهرداری تهران ذخیره می‌شود، اما مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

:large_orange_diamond: واقعیت این است که بوروکراسی سازمانی، انگیزه و چابکی لازم را برای خلق ارزش از این داده‌ها ندارد در حالی که فراهم شدن دسترسی باز به این داده‌ها می‌تواند ظرفیت این داده‌ها برای خلق ارزش را فعال کند و شاهد بروز انواع خلاقیت‌ها در مسیر هوشمند شدن شهرها باشیم.

:large_blue_diamond: اگر به دنبال هوشمند شدن شهرها هستیم، همه نهادهای دخیل در مدیریت شهری باید داده‌های خود را به اشتراک بگذارند. در این مسیر، وزارت ارتباطات به‌عنوان یک نهاد بالادستی می‌تواند نقش موثری در نشاندن نهادها و سازمان‌های مختلف پشت یک میز و ایجاد هماهنگی و همکاری بین آن‌ها و همچنین رفع موانع احتمالی از جمله موانع حقوقی ایفا کند.

:large_blue_diamond: امیدوارم ثمره نشست حاضر، برداشتن اولین گام‌ها برای شکل‌گیری این همکاری باشد.
@baharvin