پیرامون انتشار داوطلبانه‌ی عملکرد نمایندگان مجلس

آقای حاجی دلیگانی، نماینده محترم مجلس شورای اسلامی، طی اقدامی قابل تقدیر برای اولین بار در کشور، اطلاعات حضور و غیاب خود در صحن علنی مجلس را جهت انتشار در اختیار مجموعه شفافیت برای ایران قرار دادند.
در این موضوع به بحث و گفت‌وگو پیرامون این شفافیت داوطلبانه‌ی حضور و غیاب می‌پردازیم.

دو سال حضور و غیاب ایشان در مجلس را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.


970517 | آقای قاضی‌زاده هاشمی، نماینده‌ی محترم مجلس، دومین نماینده‌ای هستند که اطلاعات حضور و غیابشان را در اختیار شفافیت برای ایران قرار داده‌اند. اطلاعات حضور و غیاب ایشان را می‌توانید از اینجا دانلود کنید.


970922 | مجلس شورای اسلامی در اقدامی شایسته‌ی تقدیر، اقدام به انتشار اطلاعات «حضور و غیاب نمایندگان در صحن علنی و کمیسیون‌های تخصصی» و «میزان مشارکت در رأی‌گیری‌های جلسات علنی» مجلس کرده‌ است. این گزارش مربوط به حدود یک سوم نمایندگان مجلس شورای اسلامی است که به صورت داوطلبانه موافقت خود با انتشار اطلاعاتشان از خبرگزاری «خانه ملت» را اعلام کرده‌ بودند. این اطلاعات را به صورت استاندارد می‌توانید از وبلاگ شفافیت برای ایران دریافت کنید.

2 پسندیده

این اقدام آقای حاجی دلیگانی، اقدامی بسیار شایسته است که ان‌شاءالله به تبع این اقدام، فرایند تحقق شفافیت در مجلس سرعت می‌گیرد.
اما نکته‌ای که در مورد فایل اطلاعات حضور و غیاب ایشان مطرح است، این است که این فایل به نوعی مبهم بوده و نمی‌توان به سهولت، وضعیت حضور و غیاب ایشان در صحن علنی را فهمید.
به نظر می‌رسه که باید قالب ارائه اطلاعات، قدری مشخص‌تر بشه.

در شیت زیر اطلاعات را قدری استاندارد کردم:

رفقا سناریویی برای تحلیل این اطلاعات به ذهنشون می‌رسه؟

برای مثال، این‌ها چند نمونه ساده است:
[center]image[/center]


پاسخ اولیه: داده اینقدری نیست که بشه روش تحلیل خاصی انجام داد.

1 پسندیده

موافقم!
وقتی دیتا منتشر میشه، باید همراهش data code هم منتشر بشه؛ سندی که به صورت دقیق هر بخش از داده را تعریف می‌کنه که :

  1. چی هست؟
  2. چه مقادیری می‌پذیره؟
  3. نسبت (چه آماری و چه مفهومی) با بقیه داده‌ها چیه؟

به خصوص وقتی برای اولین بار با چنین داده‌ای مواجه میشیم، بهش نیاز داریم.


عرض بنده صرفا یک گزاره فنی بود و نافی ارزش اقدام آقای حاجی‌دلیگانی نیست.

1 پسندیده

انتشار اطلاعات خام بدون توضیح موجب تفسیر بد نسبت به موضوع میشه
من دیتای ایشون رو دیدم، ایشون فقط روزهای یک شنبه، سه شنبه و چهارشنبه در مجلس بودن و اونم متوسط 7 ساعت در هر روز.
روزهای شنبه و دوشنبه و 5شنبه خالی بوده. اون هفته هایی هم که اسمش حضور در حوزه انتخابیه بوده هم مشخص ه
برای دو هفته اخر خردادماه هم دیتایی نیست. ایشون غیبت داشتن؟ یا حضور نداشتن؟ یا مجلس تعطیل بوده؟
چون فایل امروز منتشر شده هم برای تیرماه هم نبود تو فایل.
من بخوام سریع نتیجه بگیرم میگم ایشون چقدر کم کار کردن و کلا سه روز تو هفته میرن مجلس. اما با توجه به شناخت دورادور از ایشون، بعید میدونم ایشون اینقدر کم در مجلس حضور داشته باشن و سایراوقات به امور مردم رسیدگی نکنن.
به نظرم باید قبل از انتشار، هم توضیح داده می شد هم قالب استانداردی مشخص میشد. خروجی گرفتن از سیستم حضورو غیاب مجلس و انتشارش کار درستی نبود.

یکم.
در داده‌ی باز گفته میشه که انتشار داده دارای یکسری ریسک هست، یعنی محتمل است آسیب‌های رخ دهد که از مد نظر نبوده‌اند، البته هر اقدام و برنامه‌ای دارای ریسک‌های خاص خود است و این ریسک داشتن، منحصر به بحث داده باز نیست.

دوم.
یکی از ریسک‌های داده‌ی باز، خطر تفسیر نادرست است، یعنی [مثلا] وقتی داده به صورت خام و تحلیل نشده باشد، می‌توان از آن تفاسیر و برداشت‌های مختلف کرد، گاها 180 درجه خلاف آنچه مد نظر بوده.

سوم.
در چنین شرایطی آیا اصل انتشار داده کار نادرستی بوده؟ شاید، ولی نه الزاماً

گاهی لازم است کارهایی مکمل انتشار داده اتفاق بیفتد، مثلا اینکه همراه با آن اطلاعات، توضیحاتی منتشر شود که در تفسیر داده کمک کند (در این کیس: توضیح در رابطه با روزهای عدم حضور)
گاهی لازم است ابتدا نواقص برطرف شده و بعد داده منتشر شود (در این کیس: توضیح در رابطه با روزهای خاصی از توضیح)
گاهی لازم است داده‌های جانبی هم منتشر شود تا داده در بستر خود بهتر فهم شود (در این کیس: انتشار لیست حضور و غیاب سایر نمایندگان، تا امکان مقایسه فراهم آید)
چهارم.
حدسم این است که اصل انتشار کار درستی بوده، شاید از منظر اقدامات مکمل انتشار داده نقصی وجود داشته است. و البته هنوز امکان جبران و تکمیل فراهم است…

2 پسندیده

اطلاعات حضور و غیاب آقای قاضی زاده هاشمی، نماینده‌ی محترم مشهد در مجلس شورای اسلامی به عنوان دومین نماینده به پست اول اضافه شد.

مجلس شورای اسلامی در اقدامی شایسته‌ی تقدیر، اقدام به انتشار اطلاعات «حضور و غیاب نمایندگان در صحن علنی و کمیسیون‌های تخصصی» و «میزان مشارکت در رأی‌گیری‌های جلسات علنی» مجلس کرده‌ است. این گزارش مربوط به حدود یک سوم نمایندگان مجلس شورای اسلامی است که به صورت داوطلبانه موافقت خود با انتشار اطلاعاتشان از خبرگزاری «خانه ملت» را اعلام کرده‌ بودند.

1 پسندیده

بنظر میرسه الان مهمترین کار پیگیری ایده‌هایی برای پایداری این اقدام هست و در وهله بعدی میشه به افزایش تعداد داوطلبین و بهبود استاندارد ارائه داده فکر کرد.
در قدم اول تصمیم گرفتیم یک بسته برای تشویقی برای نمایندگان داوطلب (فارغ از نحوه حضور و غیاب و میزان مشارکت در رای گیری) بفرستیم. این بسته شامل موارد زیر خواهد بود:
نامه تقدیر
اینفوی اسامی و تصاویر نمایندگان داوطلب
ارائه لوح شفافیت برای ایران که زیرش از این اقدام ارزشمند طرف تقدیر شده باشه

موارد دیگری هم هست که ان‌شاالله به مرور طی هفته آینده انجام میشه.

دوستان اگر برای پایدارسازی ایده‌ای دارند. استقبال می‌کنیم.

1 پسندیده

دو ایده به نظرم میر‌سه:

  • پیگیری طرحی با حمایت این نماینده‌ها برای انتشار ماهیانه یا هفتگی این داده‌ها
  • یا نامه‌ای دیگر به رئیس مجلس با امضای همین نمایندگان و تاکید بر اینکه هفتگی یا ماهیانه با فرمت استاندارد در سایت مجلس قرار بگیره.
1 پسندیده

بنظرم فعلا برای تبدیل از حالت داوطلبانه به اجباری و آئین نامه‌ای زوده.
در مورد استمرار این کار هم بذاریم ی ماه بگذره و اگر منتشر نشد درخواست بدیم
علاوه بر اینها طی نامه‌ای به آقای لاریجانی علاوه بر تشکر از این اقدام درخواست انتشار استاندارد اطلاعات رو ارائه خواهیم کرد.

1 پسندیده

تشکر از مطالب شما