سیره معصومین مرتبط با شفافیت

مواردی از سیره معصومین که مرتبط با شفافیت است، در اینجا گردآوری می‌شود.

بخشی از عهدنامه مالک اشتر ( نامه شماره 53 )

إِنْ ظَنَّتِ الرَّعِيَّةُ بِک حَيْفاً فَأَصْحِرْ لَهُمْ بِعُذْرِک وَ اعْدِلْ عَنْک ظُنُونَهُمْ بِإِصْحَارِک فَإِنَّ فِي ذَلِک رِيَاضَةً مِنْک لِنَفْسِک وَ رِفْقاً بِرَعِيَّتِک وَ إِعْذَاراً تَبْلُغُ بِهِ حَاجَتَک مِنْ تَقْوِيمِهِمْ عَلَی الْحَقِّ

اگر مردمی که تحت فرمان تو هستند، گمان ظلمی را از طرف تو کردند، عذر خود را در اين باره برایشان کاملا آشکار کن، و بوسیله‌ی این آشکارسازی گمان‌های بد ايشان را از خود بگردان، که به راستی در اين کار رياضت خويشتن می‌باشد و نيز مهربانی به رعيت و هم بيان عذر برای رعيت است که به وسيله آن به آنچه مورد علاقه و احتياج تو است از بر پا داشتن و قرار دادن رعايا بر حق، می‌رسی.


تکمله: (برگرفته از این لینک)
مصطفی دلشاد تهرانی روز سه شنبه به خبرنگار معارف ایرنا گفت: حضرت علی(ع) در عهدنامه مالک اشتر از قاعده اصحار سخن می گویند یعنی تمام سیستم اداری باید همانند صحرا شفاف باشد و تنها چیزی که کارمندان و کارگزاران نباید از آن اطلاع داشته باشند، اسرار نظامی است.
وی افزود: تمام ضوابط اداری و قوانین باید برای کارمندان مشخص باشد و مردم باید بدانند بر چه اساسی به مدیران و کارگزاران پاداش داده می شود و یا چرا مجازات می شوند و حتی در حکومت اسلامی مردم باید میزان و مبلغ پاداش و ضوابط آن را بدانند.
این پژوهشگر مذهبی ظهور هرگونه فساد و تباهی را در سایه پنهان کاری و روابط سایه ای دانست و گفت: انجام معاملات و قراردادهای صوری و پیوندهای پشت دیوارهای بتنی باید برداشته شود و سیستم اداری باید شیشه ای باشد.
وی تاکید کرد: البته ممکن است بعضی از اسرار سازمانی جزو مسائلی باشد که همه نباید از آن آگاهی داشته باشند ولی هرگونه خرج و دخل، پاداش و مجازات و همچنین شرایط عزل و نصب باید بر اساس ضوابط اعلام شده باشد و لذا نمی توان کارگزاری را بر اساس سلیقه عزل و نصب کرد و اگر کسی را به عنوان مدیر نصب می کنیم، همه باید بدانند این عزل یا نصب بر اساس چه ضوابطی بوده است.
دلشاد تهرانی اضافه کرد: بر این اساس اگر یک سازمان و یا وزارتخانه ای به عنوان پاداش مبالغی را به افراد می دهد، لازم است از قبل شرایط موردنظر را اعلام کند، به گونه ای که همه بتوانند از آن اطلاع داشته باشد که بر اساس کدام عملکرد به کارگزاران پاداش تعلق می گیرد.

1 پسندیده

مناقب ابن شهر آشوب، ج2، ص 98؛ بحارالانوار، ج40، ص 325

دَخَلْتُ بِلَادَکُمْ بِأَشْمَالِی هَذِهِ وَ رِحْلَتِی وَ رَاحِلَتِی ها هِیَ فَإِنْ أَنَا خَرَجْتُ مِنْ بِلَادِکُمْ بِغَیْرِ مَا دَخَلْتُ فَإِنَّنِی مِنَ الْخَائِنِینَ

ای مردم! من با این لباسی که بر تن دارم و مرکبی که بر آن سوار هستم وارد شهر شما شدم، پس اگر من از شهر شما خارج شدم در حالی که چیزی غیر از این ها داشتم بدانید که به شما خیانت کرده‌ام.

3 پسندیده
1 پسندیده