منابع علمی و آکادمیک شفافیت پارلمانی

گردآوری و دسته‌بندی منابع آکادمیک مرتبط با مفهوم شفافیت پارلمانی

1 پسندیده

جزوه مختصری از سایت agora درباره‌ی سازمان های ناظر بر پارلمان و نوآوری پارلمانی


Agora Briefing PMOs and Parliamentiary Innovation.pdf (385.8 کیلوبایت)

1 پسندیده

_indice legislativo 2018 paises.pdf (3.8 مگابایت)

گزارش شاخص شفافیت پارلمانی در آمریکای لاتین سال 2018

شبکه شفافیت پارلمانی آمریکای لاتین، مجموعه‌ای از سازمان‌های مردم‌نهاد است که در آمریکای لاتین در جهت افزایش شفافیت و پاسخگویی در پارلمان‌های این کشورها فعالیت می‌کند. هم اکنون 24 سازمان مردم‌نهاد از سیزده کشور آمریکای جنوبی عضو این شبکه می‌باشند. این شبکه مأموریت خود را افزایش استانداردهای شفافیت در قوای قانون‌گذاری در منطقه آمریکای جنوبی با استفاده از بهترین الگوهای شفافیت پارلمانی می‌داند.
این شبکه، متناسب با ساختارهای موجود پارلمان‌های کشورهای آمریکای لاتین، مدلی جهت ارزیابی و رتبه‌بندی پارلمان‌های این کشورها ایجاد کرده است. این مدل در جلسه‌ای با حضور تمامی اعضای این شبکه در تمامی کشورهای آمریکای لاتین به بحث و گفتگو گزارده می‌شود و نهایتاً یک مدل جامع برای ارزیابی پارلمان‌های کشورهای آمریکای لاتین تهیه می‌شود.
مؤلفه‌های ارزیابی شبکه شفافیت پارلمان آمریکای لاتین در چهار عنوان دسته‌بندی شده است:
 عملکرد کنگره؛
 مکانیزم‌های مشارکت مردمی شهروندان و پاسخگویی؛
 قانون و مقررات؛
 بودجه و مدیریت اداری پارلمان.

در این گزارش، وضعیت هر کشور با همین چهار شاخص بالا سنجیده شده است، هم‌چنین نموداری به مقایسه‌ی وضع هر کشور در سال‌های 2014 و 2016 نیز پرداخته است. برای مثال وضعیت کشور ونزوئلا را مشاهده می‌کنید:

بر اساس همین مدل هم رتبه‌بندی می‌کنند کشورها رو که نتایج در سال 2018 به این ترتیب است:

این پژوهش دلیل مشکلات و فسادهای موجود در پارلمان کشورهای مورد مطالعه را ناشی از نبود نظارت مردمی بر گروه‌ها و احزابی می‌داند که در پارلمان مشغول به فعالیت هستند و برای اکثریت مردم تصمیم می‌گیرند. از این نظر، نبود شفافیت و عدم وجود اطلاعات آزاد از پارلمان‌ها به مشروعیت آن‌ها نزد مردم آسیب زده است.
بر اساس این پژوهش اکثر کشورهای این حوزه از قانون دسترسی آزاد به اطلاعات برخوردارند ولی عدم اجرای صحیح آن و گاهی غفلت از آن موجب بروز مشکلات و ناکارآمدی‌هایی شده است. نبود قوانینی در رابطه با مدیریت سود و منافع نمایندگان و همچنین عدم وجود قانونی برای محدود کردن لابی‌ها و توصیه‌نامه‌ها و از همه مهم‌تر، پایین بودن رتبه شفافیت بودجه‌های پارلمان‌ها در این کشورها، از مشکلات غالب پارلمان‌های مورد مطالعه در این پژوهش است.

این مطلب بر اساس زحمت آقای مرتب تکمیل شده است.

2 پسندیده

OPEN PARLIAMENTS AROUND THE WORLD. OPEN PARLIAMENTS’ TOOLS IN COMPARATIVE PERSPECTIVE

دریافت

1 پسندیده

image


Anti-Corruption Evidence: The Role of Parliaments in Curbing Corruption

3 پسندیده

MPs’ expenses and allowances
Supporting Parliament, safeguarding the taxpayer

2 پسندیده


این مقاله به نقد این ادعا پرداخته است که شفافیت پارلمانی و نظام قانون‌گذاری در سیستم‌های سیاسی بسته و مستبد آثار منفی و معکوس خواهد داشت. مقاله اصلی مدعی است که در مطالعه موردی ویتنام، شفافیت منجر به کاهش مشارکت و فعالت نمایندگان خصوصا در جلسات سؤال و کمیته‌های حسابرسی شده است.

دانلود مقاله:
WPS6602.pdf (487.8 کیلوبایت)

دانلود مقاله‌ اصلی که مورد نقد قرار گرفته است:
Field_Experiment_Vietnam.pdf (388.9 کیلوبایت)

1 پسندیده

این کتابچه به معرفی شش مورد از اثرات داده باز در انگلستان پرداخته است:
OpenData_CaseStudies_Report.pdf (2.8 مگابایت)

یکی از موضوعات مورد بررسی، در مورد اثرات سایت ناظر بر پارلمان they work for you است که به صورت مجزا مورد بررسی قرار گرفته است:
OpenData impact- they work for you.pdf (882.5 کیلوبایت)

1 پسندیده

مقاله‌ «شناسایی معیارهای ارزیابی شفافیت مجلس شورای اسلامی»

یحیی مرتب
وحید یاوری

مجلس شورای اسلامی اصلی‌ترین نهاد تقنین، وضع‌ خط‌مشی‌ها و همچنین نظارت بر قوانین در جمهوری اسلامی ایران است. وجود ناکارآمدی‌ها و تصویب قوانین متعارض و ناکارآمد در نظام قانون‌گذاری کشور نشان از آن دارد که بسیاری از عوامل دخیل در قانون‌گذاری از چشم مردم و خبرگان جامعه مخفی می‌ماند. ایجاد شفافیت در مجلس شورای اسلامی موجب می‌شود تا نظارت مردم بر عملکرد نمایندگانشان بالاتر رود، نمایندگان پاسخگو باشند، فساد کاهش یابد و به تبع، کارایی مجلس شورای اسلامی افزایش یابد. همچنین نبود ابزاری جامع برای ارزیابی شفافیت همه‌جانبه مجلس شورای اسلامی موجب شده است که شناخت این مسئله تنها به مؤلفه‌هایی جزئی محدود شود. هدف این پژوهش شناسایی معیارهای ارزیابی شفافیت مجلس شورای اسلامی است. در این پژوهش با بررسی تجربیات جهانی و گردآوری مؤلفه‌های شفافیت پارلمانی، چارچوب جامعی ساخته شد و در اختیار گروه کانونی با حضور دوازده نفر از خبرگان این حوزه قرار گرفت. برای تعمیق یافته‌ها و تکمیل چارچوب ارزیابی، با هفت نفر از دیگر خبرگان مصاحبه شد و پس از تحلیل مصاحبه‌ها به روش تحلیل مضمون، چارچوب نهایی ارزیابی شفافیت مجلس شورای اسلامی با 12 بعد و 108 مؤلفه به دست آمد. شفافیت در عملکرد نمایندگان، شفافیت در اطلاعات تعارض منافع نمایندگان، شفافیت کمیسیون‌ها، شفافیت فراکسیون‌ها، شفافیت صحن علنی، شفافیت طرح‌ها، شفافیت لابی‌گری، شفافیت امور اداری مجلس، شفافیت انتخابات مجلس، شفافیت نهادهای مرتبط با مجلس، مشارکت شهروندان و کیفیت اطلاعات مجلس، ابعاد اصلی چارچوب نهایی تشکیل شده جهت ارزیابی شفافیت مجلس شورای اسلامی است.

4 پسندیده