طرحی برای تصویب نشدن؟ | در نقد طرح «لزوم شفافیت آرای نظام تقنینی»

Originally published at: طرحی برای تصویب نشدن؟ | اندیشکده «شفافیت برای ایران»

نگاهی به طرح «لزوم شفافیت آرای نظام تقنینی» شفافیت آرای نمایندگان مجلس موضوعی است که در چند هفته گذشته بحث‌های فراوانی را در محافل عمومی و نخبگانی کشور به وجود آورده‌است. از زمانی که محمدجواد فتحی،‌ نماینده اصلاح‌طلب شهر تهران، برای اولین بار طرح «شفافیت آراء نمایندگان مجلس» را در آذرماه سال ۱۳۹۶ به مجلس…

7 پسندیده

چند سوال درباره موارد مطرح شده در نقد شما.
درباره مورد 1، بدون در نظر گرفتن عمدی بودن این مورد، راهکار اصلاح قانون اساسی چیست؟
درباره مورد 3، سامانه مذکور می تواند جامع و ملی باشد و فقط هزینه انسانی منشی جلسه افزایش پیدا می کند که باید آموزش ببیند و در آن سامانه اطلاعات را وارد کند. آیا باز هم از نظر شما معقول نیست؟
درباره مورد 4، کسی که نامزد ریاست جمهوری شده قطعا نباید مورد پنهانی داشته باشد و از نظر شرعی هم ایرادی ندارد. اینکه شورای نگهبان چرا یک نامزد را رد می کند مهم تر است یا این که یک نامزد چرا رد شده؟ به شکل دیگر می پرسم، آیا این بهانه خوبیست که چون نامزد ریاست جمهوری مسئله شخصی دارد، عملکرد شورای نگهبان شفاف نباشد و ندانیم چرا افراد مهمی که نامزد شده اند، رد شده اند؟

3 پسندیده

سلام و ممنون بابت نکاتی که مطرح کردید

  1. راهکار اصلاح قانون اساسی در آخرین اصل قانون اساسی (اصل 177) اومده و البته خیلی سخته!

  2. هزینه اصلی در تدوین مشروح مذاکرات شوراها، شامل هزینه پیاده کردن صوت، بازنگری و اصلاحات و نهایتا تدوین مشروح مذاکرات است که این بخش سامانه‌ای نیست و نیاز به نیروی انسانی دارد. (در مجلس برای نهائی کردن مشروح مذاکرات حدود 4 بار در متن اولیه بازنگری می‌شود؛ حقوقی، ادبی و …)

  3. «کسی که نامزد ریاست جمهوری شده قطعا نباید مورد پنهانی داشته باشد». چرا؟
    این موضوعی که مطرح کردید خیلی جای بحث داره اما لااقل میشه این رو پذیرفت که الان روال اینه که مخفی باشه و ما نمیتونیم با یک ماده واحده همه قواعد موجود رو بهم بریزیم.
    نکته: الان مشروح مذاکرات شورای نگهبان به غیر موارد بررسی صلاحیت‌ها منتشر میشه و این یعنی اینکه شورا مخالفتی با شفافیت نداشته اما در این موضوع تعمدا اصرار بر محرمانگی داره

2 پسندیده

پاسخ قانع کننده ای بود.
در مورد چرای شما:
۱ حق دارم بدونم کسایی که دارن برام تصمیم میگیرن حداقل بر چه مبناییه! اعتراض بماند
۲ مواردی که درست اعلام نمیشه مثل دارایی و دانش و سلامت و … در انتخاب من تاثیر داره
۳. وقتی قراره رییس جمهور بشی و نماینده ۸۰ میلیون نفر، صداقت و درستکاریت در گذشته، باید همون اول مشخص و شفاف بشه نه بازیهایی مثل سیب زمینی و یارانه و تکرار و تتلو و سایر تکنیک های هوشمندانه و عوام فریب هر دو جناح، اعتماد مردم رو نابود کنه.

اگر وزارت کشور یک سایت یا اپلیکیشن درست کند که حداقل صوت جلسات شوراها را در آن بارگذاری کنند خیلی بهتر از وضع موجود است.
ضبط جلسات هم با تلفن هوشمند امکان پذیر است و هزینه ای ندارد.
تازه می توان با جمع سپاری برای نوشتن مشروح مذاکرات از روی صوت، از مردم هم کمک خواست.
اما کو گوش شنوا؟ این حرف ها را به کی میگیم؟

3 پسندیده

ناامید نباشیم
خیلی اتفاقات الان محقق شده که تا همین یکی دو سال پیش فکرش را هم نمی‌کردیم.
انشالله مواردی که اینجا گفتید رو به زودی و در عمل مشاهده خواهیم کرد.

3 پسندیده