چرایی شفافیت (فواید و ضرورتها)
کلیدواژه
بهترین راهبرد
شفافیت سریعترین، کمهزینهترین، سادهترین، مبناییترین و قابل اعتمادترین سازوکار برای مبارزه با فساد (هم در پیشگیری و هم کشف جرم)، افزایش مسئولیتپذیری و پاسخگویی، ارتقاء شایسته سالاری، مشارکت فعال و مؤثر مردمی، کاهش هزینه و زمان، و در نتیجه افزایش کارآمدی و سرمایهی اجتماعی است.
حلقهی گمشده
شفافیت، حلقه گمشدهی زنجیرهی بسیاری از آرمانهای انقلاب اسلامی است: مسئولیتپذیری و پاسخگویی / کاهش هزینه و زمان (مبارزه با اسراف و تبذیر) / مشارکت گستردهی عموم مردم در عموم فعالیتهای کشور / برقراری عدالت و رفع تبعیضهای ناروا (که در قانون اساسی هم به آن اشاره شده)/ …(توضیحات در ادامه)
ریشهی اصلی
ریشهی اصلی مفاسد و مشکلاتی که امروزه در کشور وجود دارد، نبود شفافیت است. این مفاسد و مشکلات ریشه در فقدان زیرساختهایی دارند که شفافیت راهکار تحقق آنهاست. شفافیت امکان بروز جرم را کاهش و احتمال کشف آنرا افزایش میدهد و بدین ترتیب سبب کاهش ارتکاب جرم میشود.
رویکردی ساختاری-اجتماعی
در انقلاب اسلامی، فهم این نکته بسیار حیاتی بود که استقرار اسلام نیازمند رویکردی ساختاری-اجتماعی (در کنار رویکردی درونی-فردی) است. شفافیت مهمترین رویکرد در انجام اصلاحات ساختاری (به عنوان کمک و همکار انبوهی از راهبردهای ضروری در اصلاحات درونی-فردی) است.
شفافیت به مثابه نور 1
بدون فهم شفافیت، قدم از قدم نمیتوان برداشت، همانند خانهی تاریک و البته بینظم و آشفتهای که بدون نور. هر قدمی (حتی با نیت اصلاح) میتواند بسیار خطرناک باشد. لذا شفافیت مانند نوری است که مسائل را روشن میکند، ابهامات را از بین میبرد و پس از آن تازه میتوان نسبت به مسائل فکر و برای آنها تدبیر کرد.
شفافیت به مثابه نور 2
نقش شفافیت در مبارزه با فساد، همانند نقش نور آفتاب در آفتکشی است: سالم، طبیعی و سازنده.
زیرساخت تحقق عدالت
شفافیت رانتها را از بین میبرد؛ چرا که پروژهها و اقدامات علنی خواهند بود، دسترسی به آنها برای همگان آزاد و رقابتی میشود، نتایج و دستاوردهای پروژهها به صورت علنی ارائه میگردد و فرصتها به صورت طبیعی توزیع میشود.
بهینگی حاکمیت
شفافیت سبب کاهش اقدامات و هزینههای غیرضروری میشود: جلسات، همایشها، تصمیمات، خریدها،…
شفافیت سبب کاهش حجم غیرضروری حکومت میشود: استخدامهای غیرضروری، کاهش نیروی انسانی ناکارآمد، کاهش قوانین غیرضروری، کاهش دستگاهها غیرضروری، واگذاری (خصوصیسازی) اقداماتِ دولتیِ غیرضروری
استدلال بجای لفاظی
شفافیت استدلال را بجای لفاظی مینشاند، چرا که شفافیت توجهات به عمق معانی، کیفیت استدلالها و گستردگی شواهد و مدارک جلب میکند، و زمینه تقبیح پرگویی و بیهودهگویی، لفاظی و سفسطه را فراهم میکند.
افزایش مشارکت
شفافیت، عموم مردم (بویژه خبرگان و ذینفعان و فعالان) را در مراحل مختلف «اقدامِ حکومتی»، یعنی: «عارضهیابی، شناخت مسائل، اولویتبندی مسائل، تدوین راهکارها، اولویتبندی راهکارها، اجرا، نظارت و ارزیابی» به طور گسترده، فعال و سازندهای مشارکت میدهد.
کارآمدی حاکمیت
شفافیت سبب دقت مضاعف مسئولین در تصمیمگیری میشود. شفافیت، تصمیمگیران را نسبت به بکارگیری نظرات خبرگان، ذینفعان و عموم مردم ملزم میکند. شفافیت مسئولیتپذیری را به مسئولین باز میگرداند. شفافیت مسئولین را نسبت به قول و تصمیم و فعل خود پاسخگو میکند.
جایگاه فناوریهای نوین
فناوریهای نوین (بویژه فناوری اطلاعات و ارتباطات) نقش مهمی در تحقق شفافیت دارد. عمده کاربرد این فناوریها را میتوان در توان فناوری در توزیع گستردهی اطلاعات (دسترسی و عمق)، برطرف کردن موانع زمانی و مکانی، و توان آن در گردآوری و نظمبخشی به نظرات و مشارکتهای عموم مخاطبان دانست.
مایه وفاق و همکاری بین دستگاهی
شفافیت، سبب شناسایی قوانین متعارض، مشخص شدن محل تعارضات و اختلافات، ایجاد بستر همفکری و تلائم بیندستگاهی و در نتیجه وفاق و همکاری در حل مسائل میشود.
مایهی وفاق و وحدت ملی
شفافیت مفهومی است که سلایق مختلف سیاسی روی آن وحدت نظر دارند؛ هم کسانی که بر مبانی دینی-اسلامی در حکومتداری تأکید دارند، و هم کسانی که توجه به تجارب بینالمللی را ضروری میدانند، در مفهوم شفافیت (و مفاهیم وابستهی به آن) تلاقی خواهند داشت.
خلاصهی مهمترین این فواید در شکل زیر ذکر شده است: