پیرامون سامانه شفافیت قرارداد شهرداری تهران

برای تحقق نظارت همگانی

(یادداشت خانم آروین در روزنامه همشهری مورخ 97/01/26 درباره انتشار عمومی اطلاعات قراردادهای کلان شهرداری تهران)

[justify]:small_orange_diamond: اصلی‌ترین هدف از انتشار عمومی اطلاعات قراردادهای بالای یک میلیارد تومان در شهرداری تهران تحقق نظارت همگانی بوده است بدین‌معناکه زمینه مشارکت شهروندان در نظارت و کشف تخلف در شهرداری تهران فراهم شود. مشارکت بدون اطلاعات امکان‌پذیر نیست. اگر قرار باشد دانش و تخصص شهروندان در ارزیابی سیاست‌گذاری‌ها و نحوه هزینه‌کرد شهرداری تهران به کار گرفته شود، ارایه اطلاعات لازم در این زمینه ضروری است.[/justify]

[justify]:small_orange_diamond: روز سه‌شنبه ۲۱ فروردین ۹۷ و همزمان با آخرین روز کار محمدعلی نجفی در شهرداری تهران، اطلاعات قراردادهای بالای یک میلیارد تومان شهرداری تهران که در دوره جدید مدیریت شهری در تهران یعنی از شهریور ۹۶ به بعد منعقد شده‌اند، در وبسایت shafaf.tehran.ir در دسترس عمومی قرار گرفت. انتشار این اطلاعات، بیش و پیش از هر چیز باهدف فراخواندن شهروندان برای کشف نقص‌ها، خطاها و تخلفات احتمالی صورت گرفت چراکه نظارت متمرکز از سوی نهادهای بازرسی و قضایی به دلایل متعدد ناکافی و ناتوان از جلوگیری از رخداد فساد و تخلف است. به خصوص در ابرسازمانی مانند شهرداری تهران که صدها و هزاران قرارداد متعدد در بخش‌های مختلف آن منعقد می‌شود، کشف فساد و تخلف احتمالی کار آسانی نیست. [/justify]

[justify]:small_orange_diamond: این درحالی است که تحقق نظارت همگانی، می‌تواند این سازمان پیچیده و آلوده به فساد را با کمترین هزینه به سمت سلامت و کاهش تخلف سوق دهد چراکه دیگر فقط چندصد تن نیروهای بازرسی نیستند که مشغول رصدند بلکه هر شهروندی به دو چشم ناظر بر عملکرد شهرداری تهران تبدیل می‌شود. انتشار این اطلاعات فراخواندن شهروندان بود برای یاری کردن مدیریت جدید در شهرداری تهران برای مبارزه با فسادی که در سالیان گذشته در رگ و پی شهرداری تهران ریشه دوانده است، از بین بردن چنین اژدهای هفت‌ سری جز با یاری و کمک همه شهروندان، به خصوص شهروندان متخصص و مسئولیت‌پذیر، امکان‌پذیر نیست. [/justify]

[justify]:small_orange_diamond: انتشار عمومی اطلاعات اولین گام صادقانه دوره جدید مدیریت شهری در فراخواندن و یاری طلبیدن از شهروندان برای نظارت، ارزیابی و مشارکت در اداره شهر است. امید است با پیگیری و توجه شورای اسلامی شهر تهران، کمیت و کیفیت انتشار این اطلاعات روز به روز ارتقاء یافته و بدین ترتیب زمینه نظارت، ارزیابی و مشارکت شهروندان در اداره شهر هرچه بیشتر فراهم شود.[/justify]

[justify]:small_orange_diamond: خلاصه آن‌که، انتشار اطلاعات قراردادهای بالای یک میلیارد تومان، پز پاکدستی و بری بودن از تخلف نیست، از نوع افشاگری‌های موردی هم نیست بلکه مصداق واقعی ایجاد شفافیت سیستماتیک است که هدف آن به جای افشاگری که ازبین‌برنده‌ی اعتماد عمومی است، افزایش اعتماد، تحقق نظارت همگانی و پیشگیری از فساد است.[/justify]

https://t.me/baharvin/311

اتاق شیشه‌ای شهرداری تهران محقق شد؛جزئیات ۳۰۸ قرارداد میلیاردی در سامانه شفافیت شهرداری تهران

به گزارش داد به نقل از شهرنوشت، عنوان پروژه، مبلغ قرارداد و نام پیمانکار همه آن چیزی است که سال‌ها به دور از چشم شهروندان در شهرداری تهران بود. اما حالا و از ۲۱ فروردین ساکنان پایتخت می‌توانند فقط با یک کلیک بدانند که شهرداری تهران درباره کدام پروژه‌ها، با کدام پیمانکار و با چه هزینه‌ای در حال فعالیت است و شهر را اداره می‌کند.

شهرداری شفافاقدامی که گام بسیار موثری در رفع زمینه‌های فساد و همین طور شفاف‌سازی دارد. این را بسیاری از کارشناسان شهری گفته‌اند. به عقیده آنان هرچند هنوز تا تکمیل نهایی پروژه اتاق شیشه‌ای شهرداری تهران راه کوتاهی باقی مانده، اما همین که مدیریت جدید شهری قراردادهای بالای یک میلیارد تومان را با جزئیات منتشر کرده است، باید الگویی برای تمامی نهادها و دستگاه‌ها باشد.

شهروندان تهران می‌توانند برای دسترسی و آگاهی از این قراردادها به سایت shafaf.tehran.ir مراجعه کنند و فقط با یک کلیک روی قراردادهای کلان شهرداری که از شهریور سال ۱۳۹۶ انجام شده، از جزئیاتش آگاه شوند. در این سایت جزئیات ۳۰۸ قرارداد در ۵ بخش موضوع قرارداد، نام پیمانکار، نام کارفرما، مبلغ نهایی قرارداد و جزئیات بیشتر منشتر شده است. البته این قراردادها بیشتر مربوط به پروژه‌های عمرانی و خدمات شهری مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران است که مبلغ این قراردادها بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان بوده است.

1 پسندیده

:memo: راه اندازی سامانه اطلاعات قراردادهای شهرداری

قابل تقدیر، اما ناکافی

:small_red_triangle:راه اندازی سامانه اطلاعات قراردادهای بالای یک میلیارد شهرداری تهران، ‏‎اقدام قابل تقدیر رو به جلو اما ناکافی است که احتمالا با ناکارآمدیهای سیستماتیکی که وجود دارد بعد مدتی لوث و بی اثر می شود

در وضعیت فعلی هزار و یک مدل راه برای دور زدن قراردادها و ثبت قراردادهای غیر واقعی وجود دارد.

از طرفی دیگر مشکل فساد در شهرداری تنها ناشی از قراردادهای با مبالغ بالا نیست.

:small_red_triangle:برای نیل به نتیجه مطلوب ، بایستی اطلاعات همه قراردادهای ریز و درشت سطح مناطق و سازمانها در یک سامانه جامع آنلاین و شفاف قرار داده شود.

‏‎مثلا چه اشکالی دارد مردم یک محله بدانند در یک برنامه فرهنگی سرای محله شان؛ برای خرید ۱۰۰ کیک ساندیس چقدر هزینه شده است؟!

حجم سواستفاده ها، دور زدنها و فساد در قراردادهای به ظاهر بی اهمیت اینچنینی در سطح کلان بسیار بالاست

:small_red_triangle:شهرداری تهران بایستی به سمت آنلاین شدن همه قراردادهای سیستم از یک میلیونی تا چند ده میلیاردی برود.

امری که در بستر فناوری اطلاعات و بکارگیری کارشناسان تا سطح نواحی شهرداری نیز شدنی است. [ با توجه به مشکل مازاد دو برابری نیرو در بخش های ستادی شهرداری تهران تامین، آموزش و بکارگیری این کارشناسان کاملا شدنی است]

:small_red_triangle:موفقیت این اقدام در شهرداری تهران می تواند مسئولین ارشد مملکتی را مجاب کند که این روند در کلیه نهادهای حاکمیتی و دولتی تکثیر و پیاده سازی شود

yon.ir/DDmEg

@TomorrowNext

1 پسندیده

:anger::anger:بهاره آروین در نشست خبری سامانه شفافیت قراردادهای کلان شهرداری تهران :

[center]

[/center]

:arrow_backward: انتشار عمومی اطلاعات اولین گام صادقانه دوره جدید مدیریت شهری در فراخواندن و یاری طلبیدن از شهروندان برای نظارت، ارزیابی و مشارکت در اداره شهر است.

:white_check_mark: هدف اصلی این سامانه شفافیت تحقق نظارت همگانی بر سامانه مدیریت شهری است

:arrow_backward: تحقق نظارت همگانی، می‌تواند این سازمان پیچیده و آلوده به فساد را با کمترین هزینه به سمت سلامت و کاهش تخلف سوق دهد چراکه دیگر فقط چندصد تن نیروهای بازرسی نیستند که مشغول رصد هستند بلکه هر شهروندی با دو چشم، ناظر بر عملکرد شهرداری تهران تبدیل می‌شود.

:arrow_backward: اطلاعات در سامانه اطلاعات متعددی است و در اولین گام کمیته شهر هوشمند به بررسی این اطلاعات پرداخت و مواردی که را با انتشار عمومی آن ضرورت تحقق نظارت عمومی را منتج می شود انتخاب کردیم.

:arrow_backward: کمیته شفافیت با همکاری معاونت اقتصادی و سازمان فناوری اطلاعات سبب شد این دسترسی عمومی صورت گیرد و در نهایت فرایند اغاز شد.

:arrow_backward: ایده انتشار قراردادهای بالای یک میلیارد تومان در سامانه به دلیل کمتر بودن تعداد آنها بوجود آمد

:arrow_backward: بیم آن می رفت که با انتشار قراردادهای زیر یک میلیارد به دلیل تعدد آنها اطلاعات سامانه غیر قابل استفاده می شد.

:arrow_backward: البته این فاز اول است و انشاالله بزودی با انجام مطالعه قراردادهای متوسط هم در سامانه منتشر خواهد شد.

:arrow_backward: در اکثر موارد فرآیندهای تصمیم گیری در شورای پنجم علنی است.

:arrow_backward: هم در جریان انتخاب شهردار و هم در ماجرای استعفا شاهد شفافیت در مذاکرات شورا بودیم.

:arrow_backward: بزودی سامانه جامع مناقصات و مزایده ها ایجاد خواهد شد.

:arrow_backward: در حوزه های دیگر سامانه شهرداری جهت پیشگیری از تخلفات شهرسازی ایجاد خواهد شد. نامه آن به شهرداری ارسال شده و پیگیر آن هستیم.

:arrow_backward: در هر حوزه ای احساس کنیم که شفافیت وجود ندارد با الکترونیکی کردن فرآیندها به سمت شفافیت خواهیم رفت.

:arrow_backward: یک هدف گذاری در برنامه سوم خواهیم داشت که با تبیین شاخص ها به سمت الکترونیکی شدن فرآیندها و شفافیت بیشتر خواهیم رفت.

:arrow_backward:شهروندان می توانند در سامانه ۱۸۸۸ مواردی را که احساس می کنند مورد اشکال است به اطلاع مدیریت شهری برسانند.

:arrow_backward:ما می خواهیم از چشم ناظران شهروندان استفاده کنیم و آماده همکاری با شهروندان هستیم.

:arrow_backward: در سال ۹۷ اکسل بودجه به شفافیت بیشتر قراردادهای شهرداری کمک می کند.

:arrow_backward: کد اقتصادی و اطلاعات شرکت برنده در سامانه درج بمی شود تا متقاضیان به راحتی به اطلاعات مورد نیاز دسترسی داشته باشد.

:arrow_backward: در مورد قراردادهای قبل از پنج شهریور ۹۶ اگر تخلفاتی مشاهده شود حتما پیگیری های لازم انجام خواهد شد.

:arrow_backward: برای انتشار اطلاعات قراردادها در سامانه شفافیت باید یک تاریخ انتخاب می شد که در نتیجه تاریخ ۶/۵ انتخاب شد. هدف این است که دروه جدید مدیریت شهری با انتشار عمومی اطلاعات قراردادها در سامانه از فساد پیشگیری شود.

:arrow_backward: جنس قراردادهای تهاتر و واگذاری املاک با جنس قراردادهای سامانه شفافیت متفاوت است. البته برای این موارد هم سامانه اختصاصی خواهیم داشت.

:arrow_backward: تکلیف مزایده ها در مدیریت شهری هنوز مشخص نیست. مزایده ها جزو قراردادهای درآمدی هستند .تلاش می کنیم در سامانه مناقصات و مزایده ها این نوع قرار دادها منتشر شوند.

:arrow_backward: در دوره جدید کلیه واگذاری املاک توسط شهرداری باید به تصویب شورا برسد و انشاالله دیگر شاهد تکرار آنچه در دوران قبل اتفاق افتاد نخواهیم بود.

:arrow_backward: در مورد تهاترها، شهرداری موظف به ارائه گزارش شش ماهه به شورا و انتشار عمومی آنها شده است.

:arrow_backward: شفافیت درآمدها و هزینه های نمایندگی می تواند به عنوان بخشی از فرآیند شفافیت باشد.

:arrow_backward: سامانه شفافیت هنوز به سامانه تامین مالی متصل نشده است. در تلاشیم که قردادهای سازمان ها و شرکت های شهرداری به سامانه شفافیت متصل شود.

:arrow_backward: کمیته شفافیت خواستار تدوین آیین نامه به منظور شناسایی نوع قراردادها و معرفی نوع قراردادهای محرمانه و فرآیندهای انعقاد آنها است. معتقدیم که شهرداری دستکم باید در مورد تعداد قرادادهای #محرمانه و مبالغ آنها در یک فرآیند شفاف اطلاع رسانی کند.

🕪 بهاره آروین: هدف ایجاد سامانه شفافیت قراردادهای کلان، پیشگیری است و نه افشاگری

:arrow_backward: اصلی ترین هدف ما تحقق نظارت همگانی است / اطلاعات سامانه شفافیت آنلاین و بدون دستکاری است.

:arrow_backward: در برنامه سوم شهرداری شفاف سازی حوزه ها را از طریق الکترونیکی شدن فرآیندها پیگیری خواهیم کرد.

:arrow_backward: سامانه تامین مالی سازمان ها و شرکت های شهرداری باید به سامانه قراردادهای شهرداری متصل شود.

http://shora.tehran.ir/default.aspx?tabid=68&ArticleId=10029

مصاحبه خانم دکتر‌ آروین با رادیو تهران
22 فروردین 1397

13970122-Radio Tehran-14.41-Khabar 14.30.zip (2.3 مگابایت)

بنظرم مواردی مثل:

  1. میزان پیشرفت پروژه به همراه مبلغ نقد یا غیر نقد پرداخت شده (برای تطبیق مشاهدات عینی شهروندان با اطلاعات سامانه و گزارش تخلفات احتمالی، اطمینان از انجام به موقع پروژه یا علل تعویق احتمالی)
  2. میزان و نوع کالاها و خدماتی که برای اجرای پروژه خریداری شده (کمک به حمایت از تولید داخل، ارزیابی قیمت اعلام شده توسط پیمانکار با هزینه‌های او)

هم میتونه در این سامانه بیاد.

رونمایی از سامانه در همایش فصلی مدیران شهرداری
رونمایی از سامانه در همایش فصلی شهرداران.zip (3.2 مگابایت)

(شخص تصویربردار یا کسی که دوروبر اوست ابتدای فیلم می‌گوید «چقدر این‌ها چاپلوس‌اند»؛ پُر بیراه نمی‌گوید!)

گزیده‌ی ویدیویی از نشست خبری خانم دکتر آروین پیرامون سامانه شفاف؛ مورخ 26 فروردین 97

توضیحات خانم آروین در مورد سامانه شفاف.zip (18.7 مگابایت)

1 پسندیده

یادداشتی که خانم دکتر‌ آروین ضمن مقایسه دو مفهوم «شفافیت» و «افشاگری»، به سامانه شفافیت قراردادهای شهرداری تهران هم اشاره کرده‌اند:

1 پسندیده

یکی از برکات این سامانه میتونه شکل‌دهی به یک سری مطالبات در حوزه‌های مشخص باشه. برای نمونه شفافیت املاک شهرداری شاخص بسیار مهمیه که تا الان رسانه‌ها بهش نپرداختن.:point_down:

چرا املاک شهرداری خارج از «اتاق شیشه‌ای» است؟

:cyclone: هفته گذشته در آخرین روز کاری، محمدعلی نجفی در سمت شهردار تهران، یکی از مهم‌ترین وعده‌های دوره جدید مدیریت شهری برای انتشار عمومی اطلاعات قراردادهای بیش از یک میلیارد تومان محقق شد.

:cyclone: در این سامانه تاکنون جزئیات اطلاعات بیش از ۳۰۰ قرارداد شامل موضوع قرارداد، ارزش آن و همچنین مشخصات پیمانکار مربوطه قابل رویت است. با این حال، همچنان اطلاعات مربوط به نحوه واگذاری املاک و تهاتر در این سامانه قابلیت درج ندارد.

:cyclone: از آنجا که قرارداد‌های مربوط به واگذاری املاک شهرداری از جنس خاص و حساس است نحوه قیمت‌گذاری، فروش و ویژگی‌ها و هویت خریدار اگر در یک مکانیزم و پروسه شفاف اتفاق نیفتد، می‌تواند زمینه بروز فساد را در پی داشته باشد.

https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3376558

1 پسندیده

۱۰ قرارداد بزرگ شهرداری تهران

ویدیویی از تجارت نیوز: https://tejaratnews.com/?p=234111

در کانال تلگرام:
https://t.me/tejaratnews/18807

10 قرارداد بزرگ شهرداری تهران - تجارت‌نیوز.zip (29.9 مگابایت)

:anger::anger:سید حسن رسولی:
:white_check_mark:سامانه شفافیت شهرداری تهران روز به روز کامل تر می شود

:arrow_backward:خزانه‌دار شورای اسلامی شهر تهران از تکمیل سامانه شفافیت شهرداری تهران خبر داد و گفت: هر خرید،فروش و اجاره درقالب مزایده ومناقصه که بین شهرداری و اشخاص منعقد می‌شود،دردسترس عموم قرارمی گیرد.

:arrow_backward:به گزارش اداره کل ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران به نقل از خبرگزاری مهر، حسن رسولی درباره راه‌اندازی سامانه مناقصه‌ها و مزایده‌ها در شهرداری تهران اظهار کرد: این اطلاع‌رسانی کار جدیدی نیست و براساس قانون لازم‌الاجرا است.

:arrow_backward:این عضو شورای اسلامی شهر تهران ادامه داد: تمامی دستگاه‌های دولتی و عمومی غیردولتی از جمله شهرداری ها، باید براساس قانونی که در مجلس هفتم تصویب شد، مناقصه‌ها و مزایده‌های مربوط به دستگاه خودشان را در دسترس عموم قرار دهند.

:arrow_backward:وی با بیان اینکه قانون، دستگاه‌ها را موظف کرده که آگهی مزایده‌ها و مناقصه‌های خود را از طریق سایت به اطلاع عموم برسانند، گفت: مثلاً شهرداری تهران قصد نگهداری فضای سبز منطقه ۲۰ را دارد یا وزارت راه و شهرسازی می‌خواهد پروژه برقی کردن راه آهن تهران - مشهد را به مناقصه بگذارد؛ در این حالت آن سازمان‌ باید مناقصه خود را آگهی کند تا همه پیمانکاران واجد صلاحیت، بتوانند از آن مطلع شده و در مناقصه شرکت کنند.

ادامه مطلب را در لینک زیر بخوانید: :point_down:t3:
http://shora.tehran.ir/default.aspx?tabid=68&ArticleId=10095

https://t.me/shorashahrtehran/11182

معاون شهرداری تهران در گفت‌وگو با ایلنا:
انعقاد “۸۰ قرارداد بالای یک میلیارد تومان” بدون مناقصه/ سفرهای خارجی و حقوق مدیران باید شفاف شود

ایلنا

[center]گزارش غیرمنصفانه‌ی خبرگزاری فارس از سامانه‌ی شفافیت قراردادهای شهرداری تهران:[/center]

[center]http://fna.ir/bm2e5b[/center]

[center]

[/center]

1 پسندیده

ابهاماتی که با «سامانه شفافیت» شهرداری تهران علنی شد

خبرگزاری فارس گزارش می‌دهد:

قراردادی با مبلغ تقریباً1/5 برابرِ مبلغ مورد انتظار با شرکت پارس خودرو

در میان قراردادهای شهرداری تهران قراردادی با شرکت پارس خودرو به چشم می‌خورد. عنوان این قرارداد «خرید و تحویل تعداد 220 دستگاه خودرو هایس» است و تاریخ این قرارداد 96/12/6 یعنی پیش از شروع موج گرانی‌ها و پیش از بالا رفتن لجام‌گسیخته نرخ ارز است. طبق آخرین قیمت درج شده برای خودرو هایس مونتاژ شده توسط شرکت پارس‌خودرو 125 میلیون تومان است. البته این قیمت خرداد 96 است اما از زمان این قیمت تا زمان عقد قرارداد تغییر زیادی در قیمت خودروها رخ نداده است. با توجه به اینکه قرارداد عمده بوده است و قاعدتاً در قراردادهای عمده، کارخانه‌ها تخفیف‌هایی نیز به مشتری خود می‌دهند، قیمت هر خودرو نمی‌تواند چندان با مبلغ 125 میلیون تومان متفاوت باشد. اما در صورتی که قیمت آزاد آن را هم در نظر بگیریم هزینه خرید 220 خودرو ون هایس پارس خودرو 2.750میلیارد تومان خواهد شد. اما در کمال تعجب شاهد آن هستیم که مبلغ این قرارداد 4.4میلیارد تومان است. به‌عبارتی، بابت هر خودرو مبلغ ۲۰۰میلیون تومان پرداخت شده است. این اختلاف قیمت فاحش در این قرارداد بسیار جلب توجه می‌کند.

مطالعه‌ی کامل خبر در خبرگزاری فارس

2 پسندیده

علاوه بر مطالب درستی که اشاره نمودید، استفاده از اطلاعات سامانه شفاف نیاز به آگاهی ، مهارت ویژه و همچنین انگیزه دارد. آگاهی و مهارت برای فهم عمیق داده ها و نحوه استفاده از آنها، انگیزه برای ترغیب گروه های غیرذینفع به داده کاوی و کشف تخلفات.

در طراحی هر سیاستی پیشفرض سیاستگذار باید این باشد که هیچکس انگیزه و انرژی لازم برای انجام فعل غیرعادتی را ندارد. تنها در این صورت است که به ظرایف سیاستگذاری توجه خواهد شد. فرض خانم آروین این است که به محض آنکه شفاف سازی بشود، چشمهای شهروندان شروع به کندوکاو خواهند کرد. حال آنکه تجارب پژوهشی متعددی وجود دارد مبنی بر اینکه شهروندان طبق عادت مالوف که ندیدن و نگفتن و جستجو نکردن است رفتار خواهند نمود.

تحلیل‌های کارشناسان کمیته نشون داده که:
قراردادهای شهرداری پس از انتشار، از نظر تعداد و حجم کاهش پیدا نکرده، ولی میزان ترک تشریفاتش در طول یک سال از ۲۴ درصد به ۲ درصد رسیده

1 پسندیده